Hvad er kildekritik

Kildekritik er noget af det vigtigste du skal lære. Det handler nemlig ikke bare om at forholde sig til de bøger,artikler med mere, som du har fundet til din opgave. Hver gang du læser en bog, en artikel i en avis eller et blad eller ser noget på en hjemmeside, er der nogle ting du skal overveje. Det samme gælder hvis du ser det i TV eller hører om det i radioen.

  • Hvem er forfatter, udgiver eller afsender? Er det en person som bør vide noget om emnet? Kan personen have grunde til at fremhæve/nedtone visse dele af det, der er skrevet?
  • Er der nogle politiske eller ideologiske holdninger i artiklen? Kommer disse holdninger klart til udtryk eller skal de findes mellem linjerne?
  • Hvor gammel er kilden? Ligger den tidsmæssigt tæt på det den omhandler eller er der gået lang tid? Der er fordele og ulemper ved begge dele. Ligger den tæt på, er der måske flere nøjagtige detaljer med og ligger den langt fra, er der måske kommet nye oplysninger frem, som kan være med til at kaste et nyt lys over det der skete.
  • Er der links eller en litteraturliste som viser hvor forfatteren har fundet sine oplysninger? 

Som du kan se, er det lidt af et detektivarbejde, men det må IKKE afskrække dig fra at gå i gang. 

Sider om kildekritik

Med opfindelsen af Internettet, blev det muligt for alle og enhver at udgive sine tanker, meninger, ideer eller holdninger til alt muligt og i takt med at det bliver mere naturligt at lede efter informationer på nettet, er det derfor vigtigt at du er meget opmærksom på hvad du finder og hvor du finder det.

 

Lige nu er du inde på siden Bagklog.dk, men ved du hvad ordet bagklog betyder. Det kan du læse mere om på hjemmesiden ordforklaring.dk, hvor forskellig ord og udtryk bliver forklaret. Her finder du en forklaring på begrebet "at være bagklog". Når du har læst det, bør du kigge grundigt på siden der handler om ordforklaring.dk

 

En anden spændende side handler om de store opdagelsesrejsende. Her kan du for eksempel finde oplysninger om Columbus, som opdagede Amerika i 1942. Derudover lykkedes det for ham at dø 45 år før han blev født. Læs artiklen om Columbus på All About Explorers.

 

"Leksikon for det 21. århundrede er et alternativt dansk leksikon", skriver redaktørerne på hjemmesiden. De siger også at de "ikke er neutrale for neutraliteten findes ikke", men hvad er de så? Hvis du prøver at søge indenfor emner om især politik, kan du måske regne ud, hvem de sympatiserer med. 

Hvem ejer hjemmesiden?

Når du finder en hjemmeside som har nogle oplysninger du vil bruge, skal du altid prøve at finde ud af hvem der står bag. Hvis dem der har lavet siden kender de mest grundlæggende principper omkring kommunikation på nettet, skal der være en om/about/kontakt side, så du kan læse mere om hvem der står bag siden.

 

Hvis du googler "Martin Luther King", kan du finde siden www.martinlutherking.org. I deres egen beskrivelse af siden kan man læse at den viser" The truth about Martin Luther King: Includes historical trivia, articles and pictures. A valuable resource for teachers and students alike." Det lyder jo rigtig godt, men er det nu også det?

 

Hvis du i Google laver en søgning på "whois" får du en masse hits med "Whois lookup" og "Domain Lookup". Disse sider kan du bruge til at tjekke hvem der ejer en hjemmeside. Hvis du går ind på en af disse lookup sider og beder den søge på www.martinlutherking.org, kan du se at den er ejet af Don Black fra organisationen Stormfront.

 

Domain ID:D3064706-LROR
Domain Name:MARTINLUTHERKING.ORG
Created On:14-Jan-1999 05:00:00 UTC
Last Updated On:11-Jan-2011 17:48:35 UTC
Expiration Date:14-Jan-2012 05:00:00 UTC
Sponsoring Registrar:DirectNIC, LTD (R48-LROR)
Status:CLIENT DELETE PROHIBITED
Status:CLIENT TRANSFER PROHIBITED
Status:CLIENT UPDATE PROHIBITED
Registrant ID:ODN-520527
Registrant Name:Don Black
Registrant Organization:Stormfront
Registrant Street1:PO Box 6637
Registrant Street2:
Registrant Street3:
Registrant City:West Palm Beach
Registrant State/Province:FL
Registrant Postal Code:33405
Registrant Country:US
Registrant Phone:+1.5618330030
Registrant Phone Ext.:
Registrant FAX:
Registrant FAX Ext.: 

 

Og hvem er så Don Black og Stormfront? Det kan du læse om på deres hjemmeside. Herefter kan du så gøre op med dig selv om du tror de leverer "The truth about Martin Luther King".

 

Video om kildekritik - 1

 

Denne video er lavet af Niels Randbo Back fra Studieportalen

Video om kildekritik - 2

 

Denne video er lavet af Niels Randbo Back fra Studieportalen

Video om kildekritik - 3

 

Denne video er lavet af Niels Randbo Back fra Studieportalen